mari kita tunaikan solat......

Monday, October 3, 2011

gedik + gatal....

0 comments
tajuk memang macam ntah pape... aku pun xtw nak tulis ape sebenarnya.. tetiba waktu ni gatal nk menaip... minggu ni akan jadi minggu yg sibuk..bermula lah kehidupan sebagai student a.k.a pelajar..yg selama ni relex je...pasni xboleh dah.... ngn esaiment yg belambak..proposal... ak dh terasa bahang nk jadi student part 6.. walaupun baru part 5... sebabnya... sangat la sibuk n bizi ngn seminar...seminar IHS... industrial hygiene and safety...huh...siyes...banyak giler xtw...ak rase mcm budak sem 1 yg baru je masuk beberapa minggu lepas... yg kosong...memang tara guna la ini worang...hahaha..... aku tak rasa macam budak post dip pon...huhu..


sume bende aku rase kene pantas.. mandrin,lect aja cepat... nk pandai kena la usaha lebih...kalau tak,...terkapai-kapai la nanti...huhu...
lain-lain subjek sama jugak.... susah senang bergantung kat aku sendiri la kan... harap-harap sem ni boleh naik pointer... tolong...tolong la...mntak tolong ngn sape-sape yg baca.....kalau ade org baca la...doakn saya... amin....
saya dahulukan dengan ucapan jutaan terima kasih.... :)


sekarang aku terfikir... tak de masa nk bercinta cintan cintun..... sabtu ritu... kenduri rumah sepupu....sekali mak cik aku cakap....sambil belajar carik la pkwe...ps belajar nt boleh terus nikah...hahahaa.... bestnya kalau cmtu....gatalnya kau jah!!!... @__@


sebab apa aku fikir dah tak de masa nk cintan cintun... sebab aku takut... aku takut xboleh nk carry on... betul ke ayat aku ni????? lantak la.... nt bercinta sakan sangat...pelajaran nth kemana... xnk la...kecewakn mama je... xbagus btol!!!aku nak mama bangga ngn anak die ni.... harap-harap dapat balas penat lelah mama.... aminnnn...


tapi..terfikir jugak... ntah la... mintak di jauhkan dari musibah dan perkara yg bukan-bukan... nauzubillah... 
siyes!! aku jeles dgn EDDA LIYANA ... ade 'abe' yg serba boleh..jd doktor boleh...jd imam o ustaz pn boleh... tolong carik kan aku cmtu jugak edda... kalau tak de yg lain...kite kongsi je...boleh kan....hahahahahaaaaaaaaaaaaaa :)
aku harap n doakan korg bahagia hingga ke akhirnya... amin.... 


ok..pape pun tunggu abes belajar dulu lah ek... dah grad nt... br boleh nk sume2 ni...hehe... 
-eh, ni aku ckap kt diri aku tw eda....- hehee... 

jeles tgk kwn2 dh grad.. n dh keje pun...owh..aku lame lagi... :'( mntak-mntak 2013 xlama la...n baik-baik aja...




ok la..td bising keje banyak... ape lagi... sile lah offffff n tutup semua-semua ni.... doakan yg baik-baik untuk saya ya.... :)


tq..terima kasih... bye.... salam... ^___^ 


semoga semua berjaya.... :)

Thursday, September 29, 2011

bila jari berbicara

0 comments
assalamualaikum...
 pergh.... lama gile x muncul kat blog ni... memang bersawang la kan.. sejak lepas raya dh xd bukak pun.. sejak dua menjak ni...persaaan nak menulis tu dah xmeluap-luap lagi macam dulu..nk kata sekarang sebuk sangat pun x jugak.. tapi xtw la kan... mood xsampai lagi..


ok.. idea pun dh x banyak.. xtw nk cite ape sangat.. sem baru dah strt.. ni dah masuk minggu ke 3.. dah tiga minggu jugak xbalik umah lagi.. wlaupun ritu ade cuti 3 hari... mungkin minggu ni baru leh jejak kan diri kt umh kot.. dh masuk minggu ke 3 ni pun still macam terawang-awangan lagi... sem 5 dah... masih bermimpi kah aku???? terkapai-kapai lg..kerja xde lah banyak sangat lagi..tp cume berserabut.. masa ade je.. tp nth la...msih xtw nk bhgikan.. kadang2 bile dh terlepas br aku terasa ruginya masa yg berlalu tu... teruknya lah aku ni....
sem ni...cuba... nk capai terget... xboleh dpt bnyk, at least maintain je... itu pun ok jugak... 


lain-lain hal xnak sentuh dulu la.. harap semua ok.. semua baik- baik saja.. mintak maaf zahir batin kalau salah cakap o wt ever yang dah terbuat n bakal terbuat.. kadang-kadang over sangat bergurau..sampai xsedar mengguris ati org lain... maaf kan saya... saya cuma manusia biasa.. :)


kerja, kerja jugak.. enjoy, enjoy jugak... tp ingat..sume tu penting... jangan stress- stress dengan semua benda ni... enjoy ur life k ... ^__^


ok lah cukup sampai sini je dulu kot... have fun... td dh sempurna kan hajat haris... dh g ikea makan meatball.. mavles... harap jumpa lg nt...


nite.... :)

Saturday, September 10, 2011

selamat bertemu kembali

0 comments
assalamualaikum... hai...hai,... ape khabar semua....




lama betol dah xupdate belog ni..mula2 sibuk beraya... skrg malas la pulak nak menaip...mood menaip tak datang lagi.. tp bile pk dah lame pulak xmencontang ni..teragak la nk cakar-cakar...


ok...esok dah nak balik puncak alam... dh sekian lame dok bercuti...tiba la mase nak belajar balik kan..perjuangan masih belum selesai..so, kne la teruskan... 


ragam student..macam-macam la.... bila belom cuti..masing-masing heboh nk cuti... bile dah cuti... bosan la plak dok umh... tergedik-gedik nk masuk klas balik.. rindu kawan-kawan lah... rindu tu mesti lah ade..yelah depan mata xd makna nk rindu.. gaduh manjang... dh berjauhan br nak rindukan... itu memang adat la.. haha


then lagi... bile dah abes cuti... heboh jugak lagi...xnak balik...xnak start kelas.. xcukup dok umah lagi.. macam-macam hal la kan... punya la lame dok memerap kt umh... hai lahh... ni la die... bebudak yg xtw bersyukur.. sama macam org yg tengah menaip ni..hahaha...


ok...semua org akan rasa bende yg sama... kalau nak cuti n belajar ikut suke ati kau je... sila lah buat universiti sendiri yek... harap maklum.. :P


baiklah...naik sem ni saya sudah semesta 5...L.I.M.A... lima??? lima weh??? cam xpercaya...howh.. maksudnya...kene semakin gigih..jgn memain...  itu sangat penting...doakan saya.... *__*


ok..sem ni dok umh baru... dah pindah... lepas mcm2 hal jadi... harap-harap lepas ni semua ok... mntak maaf pada sesiapa yg terasa... mintak maaf atas salah silap ye... 


harap-harap kehidupan lepas ni makin ok... lupa kan kisah semalam yg dah berlalu...sy mahu hidup gembira bersama anda dan mereka semua... :]


cukup sampai cini.. last word... gud luck everyone.... all the best... jumpa d sana... :) ^____^




tq sudi baca..   :)

Saturday, August 27, 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...

0 comments
assalamualaikum... :)

tinggal 2 hari je lagi umat Islam bakal menyambut kedatangan syawal... terasa sayu jugak bila Ramadhan bakal meninggalkan kita,.. harap2 dapat jumpa lagi ramadhan tahun depan.. insyaAllah.. amin.. 


di kesempatan ini... saya.. selaku pemilik blog yg hina ini... menyusun jari ingin memohon ampun dan maaf atas segala keterlanjuran sepanjang menulis dan meconteng2 di dalam blog ini.. andai terguris mana-mana hati...mohon maaf atas segalanya.. dari hujung rambut sampai hujung kaki... sesungguhnya diri ini tak pernah terlepas dari melakukan kesalahan.. 




SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR DAN BATIN....  :)









Sunday, August 14, 2011

ini kisahku dan anak-anakku tersayang.. :)

0 comments
assalamualaikum... :)

salam ramadhan... hari ni..dah masuk hari ke 14 berpuasa... dh nk masuk setengah bulan dah... n lagi 2 minggu dah nak cuti sekolah untuk bulan 8 ni.. ini juga bermakna tinggal 2 minggu je lagi nak lepas kan jawatan sebagai seorg guru di sebuah sekolah tadika.. hehe... xsabar pun ye jugak... sayu pun sama... nt mesti akan rindukan si kecil yg cilik ni...  tak sangka taun ni berpuasa sebagai seorang guru... haha... cam poyo je... yela.. before ni juz jd student je kan... hehehe... 

sebenarnya... rasa xsabar sebab dah lama sangat cuti.. lagi pun xbape nak epi keje sebab majikan tu.. masalah betoi... xpe la lupakan je cite pasal majikan ni ek.. banyak sangat cite pasal die pun xbaik.. bulan pose ni...hehe..,. tp yg lain2 sangat seronok... akak2 kt tempat keje a.k.a cikgu2 lain... n anak- anak didik yg comel-comel tu...pose taun ni jugak la ade anak yang ramai.. lebih dr 10 org..huhu..

tiap-tiap pagi..bile sampai je kat sekolah... akan ade sorg demi sorang anak-anak ni datang kat aku.... n buat laporan....

antara laporan mereka.. (masa bulan puasa ni la..) :

 "cikgu, semalam kita berbuka makan KFC.." aku pulak terliur..pepagi dh bukak topik KFC..huhu

"cikgu, kite dh beli baju raya..warne kelabu...sama dengan papa... mama pulak sama dengan adik baby.."

"cikgu, dekat rumah paklong kite ade banyak sangat rambutan.."  -sekarangkan musim rambutan..so, bwk g skola untuk makan time rehat...nasib la aku pose...hihiihiii

dan bermacam-macam lagi cerita serta laporan mereka... sangat sweet...

keje bulan pose ni agak la penat kan.. nak jaga anak yg ramai tu... tp kene la sabar..ye tak.. melalui keje ni... bagi aku.. aku dapat belajar cara-cara nak layan kerenah budak-budak kecik ni.. one day nt.. akan jadi mak jugak kan.. so, belajar dari sekarang la kan... hehehe.. dengan keje jugak, aku boleh belajar balik semula macam doa-doa harian yg jarang di praktikkan tu... dulu hafal..sekarang..ade yg ye..ade yang x.. so, bile ajar dorg ni..secara tak langsung aku pun belajar sama... macam tu jugak la dengan bahasa arab yg dah bertaun di tinggalkan... tw balik la benda-benda basic ni.. best kan?? :)  cakap la best!!! huhuhu

itu..kisah dekat tadika... petang aku kena jaga taska kan.. lain pulak kisah nya.. tp lebih kurang sama ja... cume budak-budak yg berbeza.. ni lagi kecik dari budak tadika... yang umo 3 dan 4 taun tu... ingat tak aku penah bgtw dulu... -tak ingat g tengok balik post lame-

kalau dekat taska..boleh belajar cara-cara nk kendalikan anak-anak kecik...mandi kan dorg... buatkan susu.. pakaikn pampers... pakai kan baju.. tdo kan.. dodoi kan... pendek kata boleh la nk jadi ibu mithali lepas ni...hihhihii.... - jangan muntah ye... batal pose nanti..-

dekat taska pun..ade jugak laporan yg bermacam -macam jenis... antaranya... :

" cikgu, tengok tu...die pukul kite... " itu bile ade yang mengusik la.. biasa la budak-budak... mesti akan mengadu..tp yang ni jangan aja ank-anak ye.. bg aku xbaik.. nt dah besa terikut-ikut...

ade sorang ni..name die lukman... lukman darwis... yg aku penah cite jugak dulu... comel sangat.. tp bile marah betol-betol garang n marah....huhu... die akan duduk dekat... n yg sweet 1 hari die datang dan cakap... 
"lukman sayang cikgu"
.. pstu, aku tanya... "sayang macam mana?" 
..die balas... " sayang sangat".... hahaha,...
ade satu hari yang lain pulak.. aku tanya die...."lukman, lukman nak x jd pkwe cikgu ?"
maka..die pun jawap.." nak la.. "
aku pulak.. " nak jd pkwe cikgu kene jd budak besa..lukman budak kecik"
die.. " eh, tak la..lukman dah besa.. "
aku..terus gelak... sweetnya lelaki seperti lukman..hehe

ade 1 hari pulak.. die datang dan macam biasa cakap die sayang aku.. pstu trus cium pipi aku... wow...... hihihi....  - ini cikgu gatal pny statement..bukan aku ye..-

ok lah.. dah penat menaip... nk pegi tolong mak aku masak pulak.... ni ciri-ciri isteri solehah ni... bluek......
-muntah batal pose....- hihihi...


ini lah die anak-anak ku.... ^__^


- ini lah lukman darwis..suke tengok die senyum..comel je... -


- ni name die nur aleza khalisya..klu xsilap camni la ejaan die..comel..tp megada n manja...haha-



 ini anak-anak murid saya.. :)



mereka yg comel.. :)


setakat ini sahaja kisah kami bersama... :) sehingga berjumpa lagi di masa akan datang..hehehe... enjoy lah membaca ye..

terima kasih kerana sudi membaca.....  ^_____^




Sunday, August 7, 2011

rojak campur..

0 comments
assalamualaikum...


hai semua... salam ramadhan... topik kali ini pasal rojak..bukan rojak buah..bukan kuah rojak atau rojak mee dan makanan yg sewaktu dengannya.... rojak kat cini maksudnya cerita ini dirojakkan.. hehehee..


ok...firstly nk cite pasal solat terawikh (kalau salah eja mntak maap ye)... dua tiga hari lepas.. saya ada baca kisah dari blog kawan2..yg menceritakan tentang solat terawikh ngn merapatkan saf.. solat ape pun..bile kita berjemaah, mesti kena rapatkan saf kan.. kalau dekat sekolah dulu.. kami memang diajar untuk merapatkan saf sebelum sembahyang.. kalau kt masjid2 pun macam tu jugak rasanya.. selalunya sebelum angkat takbir, imam akan suruh rapatkan saf.. tp.. xtw la..kat mana silap nya.. pasti akan ada saf yang ranggang.. begitu lah yg terjadi dekat 2 orang sahabat saya ni.. bile die nak rapatkan saf, orang kt sebelah die tak datang rapatkan saf tu.. camtulah lebih kurang kisah dorang dalam blog dorg tu... then, lepas mama balik dr masjid, mama pun menceritakan perkara yang sama dekat saya... hurm... bile pikir2 balik... tak tau la salah sapa... mungkin dorg tak perasan kot.. tapi mustahil la kan... tak pe lah..harap2 bila kite solat berjemaah kita akan rapatkan saf kita ya...


secondly.... yang ke duanya... eden nak cito... hari jumaat ritu... masa jaga taska.. aku tengok je budak2 ni makan biskut merie... ala..biskut bulat tu la..manis2 sikit rase die.. tgk dorg makan macam sedap je.. wlaupun biskut merie je.. pstu aku ckap kat amy.. " amy, tetiba aku rase macam nak makan kek batik je...hehe" pstu amy gelak je....
hari sabtu... semalam la kan... amir sibuk nak makan kek.. die suh wt kek coklat.. bahan2 xde... so, aku cakap la nak wat kek batik je.. die pun orite.. die tu oder je tw... haish la kan...  pstu aku ngn mama g tampin..beli la bahan2.. kalau kat umah sewa.. Nida selalu jugak wt kek batik ni.. sedap gak.. so, aku pun tanya la die camne nak buat.. ye.. aku tw.. benda tu senang je nak buat... tp aku ni tak hebat masak memasak ni..setakat untuk aku je boleh la.. tu pasal kene tanya sifu dulu....hihihi... then, dah balik... aku pun buat la...rasa die not bad la..ok gak.. tp sedeikit keras..xtw la kenapa... nak menunjukkkn keras btoi kek ni..aku nk potong sampai luka tangan.. pastu..cubik @ bekas yg macam talam tu la .. tembus smpai bon*** die.. gile ganas aku..huhuhu...tp yg bestnya... minggu depan c amir nak balik lg.. die dh oder.. suh buat lg... haha.. so, xde la xsedap kan.. kalau xsedap memang die xkan makan.... ni mesti kompem sedap..heheh...eeee... tp kene baiki lagi mutu kesedapan dan kelembutan nya,.. hehehehe...




-ni bukan aku yang buat..ni copy dr google je..hehe...yg aku pny da abis amir bwk balik...hihii-


ok...seterusnya... siang tadi...buat kuih puteri ayu pulak.. so, mesti la ayu macam aku kan... hahaha... tp malang sikit..samo yo macam kek batik td..... batat aka koreh... tp not bad jugak rase die.. sampai mama pun ckap macam ni "keras2 kuih ni pun sedap jugak..." hehe.. pastu mama makan lagi.. yehhaaa... tak de la keras mana.. sampai nak patah gigi ke kan.. die cuma macam xlembut sangat la.. tu la nama die keras...hehe... yg paling lawak... mase nak buat kuih ni..bnyk btol tangan yang nak cuba..hadoi.. mungkin sbb tu xbape nak lembut kot.. xpe..ni percubaan kali pertama... next tym blh try lg bile dah tw.. hehee.. 

ni contoh kuih puteri ayu tu...  :

ihsan dr google..hehehe :)


satu benda lagi nak cite... ni saje jela.. ade rasa xpuas ati sikit.. bagi kaum hawa... bulan puasa ni..kompem la ade yg xpenuh puasa kan... so, jgn la sebab kami xberpuasa nak suh bwt itu ini..  dgn ayat... "ko kan xpose.." ingt org yg xpose ni suke2 ati je ke nak makan?? org len aku xtw la.. tp aku tw la nak hormat org berpuasa... xmkan jugak.. haih!! jgn buat mcm ni ok.. i don't like it..... ;p

ok lah.. tu je nak story.. kalau xnak baca xpe lah... panjang sangat kan.. hehe.. tp thnx bg yg sudi membaca ya.,.. :)



Thursday, August 4, 2011

semalam yang permai...

4 comments


assalamualaikum...

semalam yg permai... sesuaikah menggunakan perkataan 'permai' untuk suasana semalam??? agak pelik di situ.. tp xpe lah..tak kisah la macam mana pun...sesuai ke tak kan... 
back to basic....wah speaking......hehehe... al kisah nak cite pasal semalam... semalam aku cuti... cuti, bermakna aku xkeje la semalam... orang sume ingat aku cuti sebab tak sihat... padahal sihat walafiat..alhamdulilah.. tp sibuk bershopping.. hehe.. baru je 3 ari pose dh bershopping...galak la kau daro.!! haha... bukan ape.. memandangkan dah jadi wanita bekerjaya sekarang ni.. so, agak xd masa la nk kua p sopping-sopping ni... ponek weh.. buang maso... ;p  lagipun sebenarnya memang nak berjalan... release tension sikit... semoga dapat bertemu dengan bulan syawal... amin.....

tapi.. semalam.. eh, silap..bukan semalam.. beberapa hari sebelum tu.. ade lah tersuarakan hajat nk g KL before raya ni... n mama terus ajak pegi hari rabu.. iaitu bersamaan hari semalam lah.. dan kebetulan pulak... my bro nak balik KL... so, malam selasa la kami bertolak... macam la rembau ngn kelompo tu jauh bona heh.. nak g time weekend..kompem sesak gile.. lagi pun weekend umh pasti penuh.. sumeorg balik nk buke sama2..

ok...itu bukan la cerita yang nak dicerita kan... time2 nak raye macam ni...kompem la sume pusat2 yang membeli belah ade buat promasi jualan murah... sogo jugak tidak ketinggalan.. sila lah berramai-ramai ke sana... hahaha.... dh lari tajuk lagi....hehe... pastu..jalan-jalan la kat Jalan Tunku Abdul Rahman aka jalan TAR... pusing sanan pusing sini.. telek sana telek sini... cuit sana cuit sini.. masuk satu kedai tudung tu... nk beli tudung la kan.. takkan nak beli kasut pulak..hihihiii... pastu... lalu kt depan satu kedai tu..penjual tu pun cakap.... " masuk kak...tengok-tengok"... aku sekadar senyum jela... pstu... bila melintasi satu kedai.... adelah sorg 'kakak' ni.. die pun cakap camtu jugak... tp dengan suara yg garau dan besau... tokojot den.. tp aku nak cover..tak de lah terus tengok muka die.. aku pandang akak kt depan aku tu.. die senyum je.. beberapa saat lepas tu.. baru aku berpaling..rupa2 nya kakbang*...hahaha... pergh!!... muka sikit punya cantik la... bermake-up bagai..siap pakai tudung.. memang cm xcaya lah.... dah jauh cikit baru la aku bukak cite ngn mama.. berkekek- kekek kami tergelak... hahahaaaa..macam-macam lah hai.... tak larat nak gelak...

then, lepas tu.. mase on the way jalan-jalan dah nak balik mase tu... ternampak la nabil tengah shooting untuk sakannya raya.. nasib la aku x interframe... kalau x femes la acik lopeh ni.....haha...

dah.. tu je nak story.... eh...pssstttttt... lepas raya ni..ramai betol my senior2 kt SHAMS nak mendirikan masjid... junior pun xketinggalan.... SELAMAT PENGANTIN BARU DARI SAYA .. :)
anda bila lagi zainorina???? wahaha...sabau jela.... sampai mase nanti jemput la ye...hihih.... -gaya sopan + ayu....bluweeeeukkkk...;p -

*kakbang- perkataan yang dipinjam dari kamus ecah...hehehee..

ok...itu saja.... terima kasih kerana membaca... :)

Sunday, July 31, 2011

ramadhan datang lagi...^__^

0 comments
ahlan wa sahlan ya ramadhan.. ramadhan kareem...

selamat menyambut kedatangan ramadhan yang mulia buat semua pembaca... semoga ramadhan kali ini lebih baik dr sebelumnya... itu adalah harapan yg pasti ada buat semua umat Islam.. hope puasa tahun ni lebih membawa ke arah ke baikkn... insyaAllah..amin

masuk tahun ni.. dan hari ke dua puasa.. genap pemergian ayah selama 6 tahun.. semoga ayah tenang dan aman... semoda dicucuri rahmat ke atas roh ayah.. amin...

insyaAllah puasa tahun ni dapat berbuka di rumah sepenuhnya... sebelum-sebelum ni kebanyakkan masa berbuka lebih dekat U je... taun lepas kt puncak alam.. 1st tym kt puncak alam dgn kwn2...  taun sebelum dekat manjung... 1st tym berbuka d perantauan..sobsobsss...... (macam manjung tu jauh sgt) n sebelum tu kt klang lama.... alhamdulilah.... pasti seronok berbuka bersama famly..wlaupun kami xramai dok umh kalau weekdays ni... :)


terima kasih kerana membaca.. ^__^

Monday, July 25, 2011

pengalaman seorang guru.... ;p

4 comments
title entry kali ni untuk menceritakan tentang pengalaman je,...hehe... sejak2 keje ni...br taw ape itu penat... gile penipu...macam sebelum ni xtw weh..haha... xde lah memandangkan rutin harian dari seawal 7.15 pagi sampai selwat 5.30 petang... perghhhhh..... keje jd cikgu tadika je beb... tp waktu keje mengalahkan org keje opis... ponek weh... waktu pagi terjerit2 ajar bebudak.. bese la...budak.. mne reti dok diam... petang jaga budak pulak.. hadoi...penat gile weh.. agaknya mak aku penat cmni la kan mase jage aku zaman kecik2 dulu.. mst lg penat dr ni...ni br sikit kot... ak dh xlarat.... hwa........... kadang2 bile rase terlalu penat... balik umh nk bercakap pn xlarat... jd bisu aku kt umh weh..huhu
so, skrg wa sangat tabik spring la kat cikgu2 yg ade kt sluruh dunia ni... n sekarang bile weekand...aku lebih rela dok kt umah je..berehat....  wani cakap kt aku.. "br ko tw"...hahaha...siyes weh.... klu mak n akk aku ajak kua pn...aku xmo..rela dok umh je...hehe
kt tadika..macam2 ragam budak.. budak kan..bnyk main la.. tp kadng2 xksh sgt..sbb die ensem.. ade sorg budak tu nme die sulayyman.. ensem weh..kecik2 dh ensem.. nt dh besa mst lg ganteng....huhu... kng xpsl2 kes ckgu ngorat ank murid lak... tp die bkn klas ak..klas sebelah.. ari2 ak trnanti2 die dtg skolah..erti kata lain skodeng la....hihi... -sengal pny cikgu-
kt taska pun macam tu jugak.. ade sorg budak ni..nme die lukman darwis.. die macam slow sikit.. pakai baju.. cakap.. sume slow.. slow motion gile lah.. tp die sweet..suke ngorat aku...hah...perasan la weh... ritu, amy bg gula2 dekat die..ps2 die dtg kt aku... n cakap.."lukman syg cikgu, cikgu tlg bukakkan gula utk lukman"...hahaha.. lawak la die ni..gaya die macam org dewasa je.. haha..so sweet la lukman... kecik-kecik dh tw taktik mengorat ek....huhu
kadang2 bile fikirkan majikan yg ntah ape2...rase sakit ati je.. tp bile mengenangkan budak2 kecik yg sweet2 ni.. ilang la sikit rase bengang tu.. hai...sabar jela yek... 


-aku pun dah xtau ape yg aku merapu ni... nk bace, baca la ye...xnk xpe la... siape la saya ni....... ;p
 sesiapa yg buang masa dengan membaca ni di dahului dengan ucapan terima kasih la ye.. ^__^

Sunday, July 10, 2011

new profession

5 comments
assalamualaikum... :)

hai semua... hope sihat dan sentiasa di bawah lindunganNya.. amin.. seperti yg sedia maklum.. sy sudah bekerja sekarang... alhamdulilah.... saya kerja as cikgu tadika... hehe... cm xcaya.... :P
hurm... rupanya...bukan semudah yg disangka yek... aku memang xd pengalaman jd cikgu pn..lg2 bebudak kecik ni.. aku ni bkn la reti sgt layan budak2 kecik ni.. kalau anak2 buah aku pun dorg lebih suka ngn akak aku... that y aku xd adik kot..huhuhu...
tp best la jugak la jd cikgu tadika ni.. wlaupun sakit tekak aku.. serik gak la.. aku kene ajar budak umo 5 taun... budak2..bese la... main lg best...tp bile dorg dpt yg aku ajar tu..rase sonok sgt... wlaupun ade yg xdapat..sama la ngn org besa...dewasa.. xsume dapat catch-up on the dot..
isnin ni dh kene ajar yg umo 6 taun... better cikit kot... jumaat ritu rase tercabar cikit... ade la sorg budak ni.. nama die hafizal.. dh lame xdtg skola.. then mse tu die dtg dh kul 9 cmtu kot.. ak pun terpinga-pinga sebab xtw die tu spe...haha... cikgu baru la katekn....hihiii.... pstu..sblum bapak die balik, bapak die ckap kt aku... "kalau die xdapat baca cikgu, ketuk je kepala die.." bapak die bg green light weh...hahaha...
sekali aku ajar la..die sengih2 je.. tp die dapat ape yg aku ajar tu.. then, ak suh budak2 ni sume buat keje.. termasuk la die... tp die xbuwt keje.. memain.. kacau kwn2 len buat keje... aku marah la die.. "hafizal, buat keje..jgn kacau kwn..." dengan xsemena-mena... die sengih2 lantas balas sambil ejek aku dgn buat gaya suara aku.. "hafizal, buat keje..jangan kacau kwn2 lain buat keje..." geram gile ak.. mase tu rase nk ketuk je kepala die bebetul... haih!!!
balik umah..aku story la dekat mama... then, mama said.. "bese la tu ..budak-budak...psikologi kanak-kanak memang macam tu..suka ejek balik ape org cakap.." then, aku senyum je la...hihi
harap2 esok lebih baik dr hari sebelumnya dan terus baik2 aja.. amin..... :)


psss...haris,aku xtw la ko bace ke xentry ni nt... ak jd cikgu xgarang weh..hehe... ;p


luahanhati : hancurluluhremuk rasa hati tatkala mendenger berita tersebut... gggrrrr,.... sabar jela... ya Allah berilah daku kekuatan hati untuk menempuh dugaan ini...amin...

nak share link ni...http://bakery-homemade.blogspot.com/ kot2 korg nk try ke kan.... cuba la...

ok lah.....terima kasih kerana membaca.. :)


Wednesday, July 6, 2011

sensetip...

2 comments
assalamualaikum..... :)

hi readers... :) smg suma sihat2 je... semalam... teman mama pegi usrah... then jumpe my senior...terasa rindu nak berusrah.. mase kt skul je ade usrah.. msuk u xpena join lg...
mase dekat sane.. jumpa kwn2 mama n ayah... hurmm... time ni.. x...sebenarnya selalu.... tp time ni over cikit... rase rindu sangat2 dekat ayah...sebab bile berkumpul macam tu.. rasa mcm ayah ade sekali... bulan depan.. 2.8.2011 genap 6 tahun ayah tinggal kan kmai semua... semoga ayah aman dan tenang di sana... semoga ayah di tempatkan dalam golongan yg beriman,.. aminnnn.....

b4 tu ade bace novel... kisah pasal abang tiri die meninggal coz exsident.. b4 tu die pn dh kehilangan ayah die.. sebab kene langgar ngn mat rempit... wah.. tacing sungguh.... meleleh air mata baca cite tu... hukhukk... xpenah bace novel sampai nanges.... :(

"doa ada lah penghubung antara kita dengan org yg dah tak ada...."

xtw la..lately... sgt2 terasa.. terasa rindu sangat dekat ayah... dan insyaAllah..xkan lupa untuk sentiasa doakan ayah...  

ya Allah..berilah hambaMu kekuatan.... dan ketabahan hati...

tp...xtw la kenapa..... setiap kali rasa sedih teringatkan ayah... psti teringt kt ' special fren'... dulu... sllu share story kt die... die sllu bg sppprt... skrg... dh xlg... ooooohhhh.... x... kuat lah wahai ati... die xd pn xpe...jgn la macam ni... INA MESTI KUAT!!! TABAH!!!... 

pape pn thnx la kt die...  :)

done.... xtw la...semalam terpikir kn die kot... sampai masuk dlm mmpi... tp mainan tido je kan....





beritabaik..: esok dh strt keje.. :)

terima kasih kerana membaca... :)

Friday, July 1, 2011

hari ini

0 comments
assalamualaikum.. :)


hai semua... :)
hari ni... -ni semalam punya entry sebenarnya..hehe...xsmpt nk post..- dapat keluar pegi jenjalan dgn wani....hehe..thnx mama... syg mama.. :) lame gile xkua ngn kwn2.. so, ni kire bertuah la dpt kua.. 
thnx jgk wani for the nice kain..cantik...ak dah anta tempah..hehe... 




~ni je sekeping pic yg dgn wani..hihii~



semalam.. kua pegi jj semban..teman wani anta laptop.. then, jln2... makan2.. pstu balik.. xdapat lama2.. tp xpe.. at least dpt la jumpa gk kan.. hehe..


then rini... br betul..hari ini... hari ni g skola arina..ade perjumpaaan ibu bpa penjaga n guru... ala 3 penjuru.. mcm kte mse skul dulu2.. menggigil kepala lutut ma nk tnjuk report kad...huhu.. skrg ak tgk je bdk2 ni.. same je cm zaman skul dulu... n komen parent pn sama... tinggkatkan usaha.. hihiii... mesti la..kalau anak aku pun aku cakap cmtu.. dgn diri sendiri pun ak ckap cmtu taw.. semoga terus berjaya.. hehee...


ok..pstu.. try g carik keje.. xtw la dapat ke x..isik je borang td.. kalau dapat, dapat la..kalau xdapat sampai abes cuti dok je la umah.. besa kan badan.. memang aku dh membesa kan badan pun... owh... cmne nk jd kecik balik ni???? hwaaa.... hope pose leh kurus lg..hehehe... 
aku bukan ape nk keje ni.. ak pk dok umh xd wtpe.. boring pn ye gk.. memang la tolong mama masak, kemas umh, basuh kain sume.. tp bknnye 24jam dok dpur..kmas umh... bsuh kain.. lagi pun pk2.. kesian kat mama...aku dok umh pun duit bnyk gk kua.. bese la pompan.. nafsu 9.. abes duit nk itu ini... xsedap la macam tu... so, ingt nk keje.. at least nt dapat gaji boleh bg mama.. lg pn sem dpn mst nk gne duit bnyk lg.. hurmmmm.... so, pk xnk la susahkan mama... hrp2...ni xsusahkan mama la.... ^__^




orite..terima kasih kerana membaca.. :)

Wednesday, June 29, 2011

congratulation n tahniah.... :)

0 comments
assalamualaikum....

hi readers.... :)
rasa macam belum terlambat untuk ucapkan tahniah...syabas dan congratulation.. tahniah..untuk semua kawan-kawan yg xkira dimana pun kalian berada... kt mne pun stdy.. result dah kua kn.. mesti sume gempak..congratz... :)

n special congrtz utk kwn2 especially course mate dr IJAZAH SARJANA MUDA KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN semester 4, Jan-mei 2011...  dgr cte sume naik.. alhamdulilah... tahniah n syabas semua.. :)

 special congrtz jgk bwt sahabat yg same2 study... AISYAH AHMAD... aku yakin dan pasti usaha kau pasti berbaloi.. n mesti gempak punya result ko kali ni... tahniah ecah! kalau xstady pun ko blh skore ni plk pulun stdy kan.. kompem gempak...  ( psssttt... pnjam ayt ko...hehe....psni hope sudi kwn ngn aku lg ek..yg xpndai n xsecerdik ko ni...hihii..)

buat FARAHA ASRI... jgn sedih2... xp...cuba lagi sem depan... congrtz jgk.... :)

n yg lain2... tahniah jugak sekali lagi... teruskan usaha....  hope terus berjaya.. amin... :)





-terima kasih kerana membaca.. :)


13 KEJADIAN ANEH DALAM ISRAK MI'RAJ RASULULLAH SAW

0 comments
1) Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad “Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

2) Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir’aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir’aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir’aun sebagai Tuhan).

3) Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

4) Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

5) Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

6) Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

7) Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

8) Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

9) Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.
10) Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

11) Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

12) Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensiakan umurnya sampai ke tua.

13) Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.


by Abdnafi' Roslan sumber dr facebook.. :)


terima kasih membaca... renung-renungkan....dan selamat beramal...

Tuesday, June 28, 2011

alhamdulilah...selesai semuanya...

2 comments
Assalamualaikum… salam ukhwah.. salam kerinduan.. dh lama menyepi.. x update apa2 kat cini… ape khabar semua… di harap sihat wal’afiat hendaknya.. insyaAllah..
Alhamdulilah, semalam 27 Jun dah pun selamat sampai ke tanah air kembali… syukur padaMU ya Allah.. semoga akan ke sana lagi nanti..insyaAllah.. amin..
Di kesempatan ini…atas permintaan Ecah.. ingin di kongsi sedikit pengalaman sepanjang berada di tanah suci secara ringkas..
Seperti yang di jadualkan, kami bertolak dari KLIA jam 3 petang.. penerbangan ke Jeddah mengambil masa selama 8 jam. Uish… bgn, tdo, bgn, tdo… akhirnya sampai juga dengan selamat..syukur..

-yg atas tu boarding pass n bag. Yg bwh plk tag yg sykt Andalusia bg-

Dari Jeddah, kami terus bertolak ke Madinah dengan menaiki bas.. perjalanan mengambil masa sekitar 6 ke 7 jam…kami di Madinah selama 3 hari.. pada hari pertama, seusai solat subuh, kami terus menziarahi makam junjungan besar Nabi Muhammmad s.a.w., perkuburan baqi’ dan Raudhah. Keadaan di sini sudah banyak berubah jika di bandingkan dengan 10 taun dulu yakni ketika aku berusia 12 taun.. masa tu pegi dengan ayah sekali. Di Masjid Nabawi, perempuan tidak di benarkan membawa handphone masuk dalam masjid. Sebelum masuk, ade gurad(mak arab la) yg akan wt sport cek dulu. Cek beg,cek badan n kalau xd pape yg mencurigakan boleh la masuk. Kalau bawak hp masuk, nt die kata die nak simpankan..bile dh kua, insyaAllah..kompem dh xd da hp 2..so, adelah baik xpyh bawa. Oh ya, hampir terlupa. Kami di Madinah menginap di hotel Feyyroz(mcm ni la kot eja die). Dekat dgn masjid. Senang nk pegi. Sekarang adalah musim panas di sana. Suhu kadangkala boleh mencecah sekitar 50 darjah celcius. Sama jugak dengan Mekah. Tp kat sana kita xrase perit mcm kt Mlesia ni. Mungkin sebab semua org kat sana sentiasa berzikir dan beribadah. Dan semua mempunyai tujuan dan matlamat yg sama iaitu mengabdikan diri kepada Yang Maha Esa.
-tengok ni… pak guard pn pegang tasbih…-

Hari ke 2, kami di bawa menziarahi Jabal uhud (tempat berlakunya perang uhud), masjid Quba’, kebun kurma, Masjid Qiblatain dan macam2 lagi..


=suasana sekitar kebun kurma=
Seterusnya hari ke 3 selepas solat jumaat kami terus bergerak menuju ke Kota Mekkah. Alhamdulilah, pertama kali dapat menunaikan solat jumaat..Perjalanan juga mengambil masa kurang lebih sekitar 6 ke 7 jam.


-selesai solat subuh hari terakhir di hadapan Masjid Nabawi-



-depan Masjidil Haram-

Sampai kat Mekkah dalam pukul 11mlm lebih kurang cmtu la.. selepas selesai tawaf dan saie kami pulang ke bilik masing2 beristirehat… esoknya kami di bawa untuk meziarahi sekitar kota Mekkah pula di samping bwt umrah ke 2. Dan begitulah hari seterusnya untuk umrah yang ke 3. Miqat kami di ja’ranah dan tan’im. Antara tempat – tempat yang kami lawati seperti tempat ternak unta, muzium Mekkah, masjid Hudaibiyah, Mina, Mudzalifah, Arafah dan macam2 lagi.. hampir 2 minggu di sana.. rasa sungguh syahdu.. jemaah semakin hari semakin bertambah. Itu mungkin sebahagian dr umat Islam seluruh dunia. Kalau dikumpulkan semuanya. masyaAllah, tentu sangat ramai…ya Allah terasa diri ini betul2 kerdil… alhamdulilah,sepanjang berada disana tiada serangan dr Persatuan Bulan Sabit Merah..jadi boleh la buat semua ibadah…xda yg tertinggal..syukur..seterusnya, 26 haribulan adalah hari terakhir kami di sana. Selesai tawaf wida’, kita xboleh tunggu lama2.. kene cepat2 klua dr Mekkah. Ps2 trus ke airport Jeddah. Lame gk la tunggu.. kul 12.05 mlm br la kapal terbang kami bergerak membawa kami pulang ke tanah air.. dan alhamdulilah, jam 1.30 tgh sampai KLIA.. di doakan semoga kita semua dapat ke sana lagi nanti..insyaAllah..amin….

rindu nk dtg lg....
ok tu je serba ringkas...cukup sampai disini dulu... maaf, gamba xcantik..saya x pro...hehe.... terima kasih kerana membaca.. :)


Friday, June 10, 2011

masanya telah tiba.. :)

2 comments
assalamualaikum....

hi readers... salam ukhwah... mungkin lepas ni ntah bila2 akn update blog ni... kurang dari 3 hari lagi..tolak rini and selasa... maka dengan izinNya insyaAllah.. pada hari selasa saya akan berangkat... alhamdulilah... sampai seruan dariNya untuk kerumah Allah lg.... flight dr KLIA jangka pkul 3 petang... 
oleh yg demikian... saya disini dengan rendah hati memohon ampun dan maaf dr kalian semua..terutamanya teman-teman, sahabat handai dan kawan-kawan tersayang dari hujung rambut sampai hujung kaki seandainya ade perkara yg saya lakukan mengguris hati kalian.. maaf atas segala-galanya... mohon di halalkn juga makan dan minum serta semua yg pernah d kongsikan bersama... doakan semoga saya, mama, abg dan kakak serta semua ahli rombongan akan selamat pergi dan selamat pulang ke tanah air ini.. di harapkan juga dapat mendoakn semoga segala ibadah diterimaNya... insyaAllah.. amin... 


terima kasih kerana membaca.. :)

Tuesday, June 7, 2011

sarawak.....edisi kuching...

2 comments
ari sabtu pg kami pergi kuching plk.... kul 6.30 pg dah kua... hengkau tw...6.30 pg kt cni dh mcm kul 8 maaa.... matahari dah kua pun... then perjalann ke kuching dengan jalan darat memang amek masa yg lame.. kul 2 lebih kot baru sampai... then, trus g serikin.. serikin ni sempadan dengan indonesia... kire barang yg jual kt sini combine la... mesia(sawak + indon).. kalau sampai cini memang memacam la nak beli.. padehal tempat die same je macam kt masjid jamek tu... tp bese la..tempat jual beli.. customer pn ramai... setan jd bnyk la...haha.. sume benda nk beli...padahal kt tempat kite pn ade weh.. yg beze die brg2 yg special kt sarawak ni la... alat2 hiasan sume tu.. dorg kt cini kan berasaskan hutan... sume barang2 dibuat dari pokok2 kayu utan la.. sume yg dorg buat mmg berseni la..halus je ukiran dorg.. kt tempat kite susah nk dapat tw... kt cini xtangkap bnyk.. sebuk sopping..huhu.. 
then, malam tu menginap n bermalam kt kuching la... sume hotel penuh... jomheboh kt kuching kot... tu pasal la..nak2 pulak cuti skolah kan... jalan2 area satok.. then malam tu sempat jumpa nana... die datang kt hotel ak..hehe.. thnx hasziana.. :)
esok tu kua jalan2 lagi area bndaraya kuching tu.. disebabkan panas akibat global warming..xtahan ma.. ni baru panas dunia weh... lepas jalan2 kt pasar tani satok..beli ikan masin... segala mcm bende... sume nk beli..duit gatal je nk kua... nampak tu nak.. nampak ni nak.. hahaha... ni sume hasutan syaitan....ishishsihhhhhh,....
lepas tengahri budak2 ni dh bising penat la panas la... mcm..budak2 kan.. org tua ni pun same jugak..huhu... then balik hotel balik... rehat tgu petang n redup cikit... petang kua balik.. sekali ujan ma.... haha.. xdpt la nk g mne.. round2 pusing2 nek kete je... 
malam pun sama.... nk g bergamba sakan kt tugu kuching tu xjadi la.. dah ujan.. mane nak dan posing2 sane sini... esok harinya..pagi lagi..kul 6.30 jugak kami pun berangkat pulang kt sarikei... alhamdulialh..selamat sampai.... lusa dh nak balik semenanjung.. semoga selamat semuanya....



saya enjoy bercuti... lupakan semua masalah dunia...tp kadang2 xbleh lupa jugak... adoiiiii

Thursday, June 2, 2011

sarawak.... edisi mukah.....

2 comments
-xphm..nape tetibe memula dh ade budak ni??-


assalamualaikum.....

hai...hai..... hallllooooooooooooooo...... salam rindu... salam 1 Malaysia... salam perantauan...ecececeeeehhhh.. perantauan la sgt kan.... huhuhu saje je.. actually  saye berada di overC ni... overC la sgt kan... yelah weh.. meredah Laut China Selatan kot...hahaa.. poyos je... org len p melbern la...china la... uk la... xd nk kecoh pn.. kau heboh je... dulik hape ak.. org len tu depa pny cite la ... ak..ak pny hal la kan... aku pny suke la...ye dak....?? 
ok dah.. bkn nk cite pasal org len yek.. aku sekarang berada di sarawak bumi kenyalang... sedang bercuti sambil menghabiskan cuti... hehehe... sebenarnya  mak aku je yg pttnya pegi.. memandangkan aku pun cuti..dok umh nk tinggal ngn sape plak kn.. so, pegi la sekali..
 sebab ape pegi tym cuti sekolah??? sebab nya budak2 ni cuti.. ..ha.. my elder sis dok cni... kak long haku... so, dtg cini sbb bwk ank2 die jumpe die..yela..cuti skolah sekejap je.. dorg xblk kg.. so, mak ak bwk la dorg jmp mak dorg.. (paham x ape aku cakap ni?? xphm xpe la..) 
ktorg sampai hari isnin malam.. sebab flight dr KLIA kul 7.30 mlm.. sampai airport sibu kul 9.30 mlm lbh krg cmtu la..  ni bkn 1st tym la aku dtg sarawak ni.. sbb akk aku tu dah dok cni lebih la dr 20 taun.. ank sulung die c zaini tu dh masuk u la plk kn.. xnk jgk pndah2... sonok sgt kot kt cini... akk aku tu cikgu kerejo die... 
pstu.. selasa..kami ke mukah... tempat ni xd la best sgt.. siyes weh.. xtipu..
orang2 sarawk jgn kecik ati ye.. tp memang... yela...mse blaja geografi dulu pun mesti tw kan... kt sarawak ni hutan je bnyk... so, kt mukah mcm tu la.. sepanjang perjalanan tu hutan jela memanjang.. kot2 la kete rosak ke ape memalam... memang takut la kan.. seram weh.. org pn xd la sgt... kire luck la kalau ade org lalu lalang...huhu 
tp..ade la jugak tempay berjalan.... mcm ni...

- dari kiri : kak long, mama, arina, saye, n aini-


-ni dekat dalat..pemandngan waktu senja..subahanallah... cantik kan.. pandai aku snap..huhu-

- aku dan mereka.....sebenarnya kt tempat same ni.. pose je len...haha-

-ni dekat pasar mukah..ikan segar beb.. br naik ni..besar kan pari tu.. mak haku cakap..ikan2 yg br nek ni rase die sedap...lg sedap dr yg beli kt pasar tempat kita... sebab ikan ni fresh lg.. -



ok la...cukup sampai sini dulu yek..len kali kite story mory lagi ek..  




terima kasih sudi membaca....:)

Friday, May 27, 2011

TIPS PERKAHWINAN

2 comments
TIPS PERKAHWINAN DARI USTAZ AZHAR IDRUS

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

terikatnya hubungan suami isteri

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

tempuhilah bersama sebaiknya

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

sayangnya suami

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

isteri solehah



sumber dari fb... :)


terim kasih kerana sudi membaca.. :)
 

kEc!ltAp!moLeK Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template